Pasīvā ēka uztur komfortablu temperatūru visa gada laikā, tam patērējot minimālu enerģijas daudzumu, lai kāds arī būtu klimats vai ģeogrāfiskā atrašanās vieta. Šīs ēkas izmanto sauli un siltuma atgūšanu, padarot ierasti jaudīgās un sarežģītās apkures sistēmas nevajadzīgas pat aukstākajās ziemās. Vasarā pasīvās ēkas no pārkaršanas sargā tādi pasīvi dzesēšanas paņēmieni kā stratēģiski novietoti noēnošanas elementi. Lai arī kā, Pasīvās ēkas augstās kvalitātes siltumizolācija nodrošina komfortablu iekštelpu temperatūru, kur un kad vien tā nepieciešama.
Pasīvā ēka patērē tikai desmito daļu parastas ēkās apkurei un dzesēšanai nepieciešamās enerģijas – tas nozīmē 90% ietaupījumu! Ja pasīvās ēkas apkurei nepieciešamo enerģiju izsaka apkures degvielas vienībās, tā patērē mazāk kā 1,5 litrus uz kvadrātmetru. Šī koncepcija lieliska darbojas arī siltā klimatā, kur parastām ēkām nepieciešama aktīva mehāniskā dzesēšana vasarā, kamēr pasīvās ēkas var iztikt bez tās. Lai gan pasīvajām ēkām jāatbilst stingriem kvalitātes kritērijiem, pati koncepcija ir viegli adaptējama un piemērojama dažāda tipa ēkām un arhitektūras stiliem. Tā kā pasīvās ēkas koncepcija ir balstīta uz fizikāliem principiem, katra ēka var būt un tai vajadzētu būt adaptētai atbilstoši tās novietnes klimatam.

Avots:
International Passive House Association, „Pasīvā ēka”, iPHA [online] [http://www.passivehouse-international.org/index.php?page_id=78]